Marco Keijzer vertelt ons dat het project bestaat uit diverse typen nieuwbouwwoningen in Deurne. Op de locatie Haspelweg komen 36 levensloopbestendige woningen, 11 starterswoning en 24 beneden-/bovenwoningen. Aan het Christinaplein komen nog eens 26 levensloopbestendige woningen. Al met al 6 woningtypen. “Dat is veel, maar het zijn ook veel repeterende concepten, waardoor we steekproefsgewijs kunnen controleren”, relativeert hij.
Betrekken bij het kwaliteitsborgingsproces
Naast de opdrachtgever en de aannemer is ook de gemeente Deurne actief betrokken bij het Wkb-project. Zij hadden allen weinig of geen ervaring met de Wkb. Dat was reden voor Toets+Bouw om iedereen nauw te betrekken bij het hele kwaliteitsborgingsproces. “Wij hebben veel tijd genomen om het proces van kwaliteitsborging toe te lichten”, aldus Marco Keijzer. “Dat betekent dat we de deelnemers in alle stappen van het proces hebben meegenomen. We begonnen met het projectplan toe te lichten en te vertellen hoe wij als kwaliteitsborger te werk gaan. Zeker omdat werken onder de Wkb voor elke partij nog onwennig was, hebben we tweewekelijkse voortgangrapportages gegeven via videobellen. Nu het bouwproces al zo’n driekwart jaar gaande is, is dat teruggebracht tot eens in de zes weken.”
Wkb doorgronden
Niemand liet tijdens deze sessies verstek gaan. “Naast informatie over onze activiteiten in het kwaliteitsborgingsproces, was er ruimte om vragen te stellen en onduidelijkheden te benoemen, ook naar elkaar toe”, licht Marco Keijzer toe. “Ik moet zeggen, het heeft ons veel tijd gekost. Maar het geeft voldoening te weten dat men er veel aan gehad heeft, zo hoor ik. We hebben naast onze taken als kwaliteitsborger dus eigenlijk een begeleidend rol gehad om partijen te helpen de Wkb te doorgronden.”
Onderstaande foto’s komen uit Snagstream. Hiermee kan de kwaliteitsborger zien hoe de werkzaamheden zijn uitgevoerd.