Servicedesk

De servicedesk helpt jou bij specifieke vragen over het gebruik van de KiK-tool. Je kunt jouw vraag stellen via servicedesk@kik-tool.nl of bellen naar 085-782 29 68 van maandag tot en met vrijdag tussen 8:30 – 17:00 uur.

Menu

Maak kennis met nieuwe KiK-kwaliteitsborger BBA Kwaliteitsborging B.V.

Terug naar Nieuws
19-01-2022

…BBA Kwaliteitsborging B.V.

In deze rubriek laten wij u kennismaken met de nieuwste loot aan de KiK-boom. Dit keer kwaliteitsborger BBA Kwaliteitsborging (B.B.A.K.) B.V. Een intensieve voorbereiding ging vooraf aan de toelating. Des te meer reden om stil te staan bij dit heuglijke moment.

De KiK-kwaliteitsborger kan vanaf de toelating proefprojecten Wkb (Wet kwaliteitsborging voor het bouwen) starten: formele proefprojecten met een melding aan de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) of proefprojecten zonder VNG-melding. KiK en KiK-kwaliteitsborgers samen op weg naar de Wkb!

Enkele vragen aan de nieuw toegelaten KiK-kwaliteitsborger BBA Kwaliteitsborging B.V. (hierna BBAK).

Aan het woord is Rik Siebers, directeur bij BBAK.

Rik Siebers, directeur BBAK

Rik Siebers, directeur BBAK

Wat zijn in het kort de kernactiviteiten van BBA Kwaliteitsborging?
“Voortbordurend op ruim 35 jaar ervaring heeft de BBA Groep, BBA Kwaliteitsborging B.V. opgericht om zich specifiek te kunnen richten op borgingsactiviteiten. Vooroplopend en vooruitstrevend in nieuwe ontwikkelingen is BBAK inmiddels gecertificeerd voor alle scoops binnen gevolgklasse 1. Daarbij werken we voor de activiteit ‘constructie’ samen met constructeur Berkhout Tros. Bestaande disciplines en kwalificaties die aanwezig zijn binnen de BBA Groep kunnen worden ingezet/ingeleend voor het uitvoeren van de borgingsactiviteiten, uiteraard met oog voor de onafhankelijke positie. Denk bijvoorbeeld aan plantoetsers, brandveiligheid/safety engineers, bouwfysica/gecertificeerde energieadviseurs, bouwkundig opzichters en projectmanagers.”

Hoe verliep de aanloop naar de toelating en wat moesten jullie daarvoor doen?
“In 2004 maakte de BBA groep al gebruik van de voorloper van de BRL 5019. De opzet en een aantal processen waren dan ook al opgenomen in ons MVO-KAM bedrijfsmanagementsysteem. Dit bestaat uit ISO 9001 Kwaliteitsmanagement, ISO 14001 Milieumanagement, ISO 45001 Gezond en Veilig Werken en MVO Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. De opleidingskwalificaties van onze medewerkers zijn voor gevolgklasse 1 al op orde. BBA heeft in het verleden veel plantoetsen uitgevoerd. Tijdens het certificeringstraject hebben we extra aandacht besteed aan het aspect ‘onafhankelijkheid’, om te zorgen dat dit niet in het geding kan komen. Ook niet als BBAK een vervolgstap wenst te maken naar de gevolgklassen 2 of 3.”

Waarom koos BBA Kwaliteitsborging voor KiK als kwaliteitsborgingsinstrument?
“Zoals hiervoor aangegeven had BBA als voorloper al haar processen afgestemd op de BRL 5006 (in het kader van gecertificeerd toezicht). Het voelde dan ook als vanzelfsprekend voor KiK te kiezen, omdat KiK de BRL 5019 als basis heeft. Daarnaast is KiK te gebruiken voor alle drie de gevolgklassen, zo zijn we dus met één instrument voorbereid op de toekomst.”

Nu jullie zijn toegelaten als KiK-kwaliteitsborger, wat is het eerste project waarin jullie KiK gaan toepassen?
“Als proefproject starten we met de nieuwbouw van 19 rijwoningen ‘De Draai’ in Heerhugowaard. BouwCombinatie Langedijk, een samenwerking tussen Bouwburo H. Tauber B.V. en De Geus Bouw B.V., zal dit project realiseren. Wij kijken er in ieder geval enorm naar uit te mogen starten!”

Wat zijn jullie grootste aspiraties op het gebied van kwaliteitsborging?
“We hopen door kwaliteitsborgingsprojecten uit te voeren BBAK goed op de kaart te zetten en hiermee interessante nieuwe opdrachtgevers te mogen verwelkomen. Daarnaast willen wij met onze expertise en inbreng een bijdrage leveren aan een technisch beter eindproduct voor onze opdrachtgevers. Ook willen we door flexibiliteit en een professioneel karakter doorstroming creëren voor Young Professionals (HBO-studenten).”

 


Servicedesk

De servicedesk helpt jou bij specifieke vragen over het gebruik van de KiK-tool. Je kunt jouw vraag stellen via servicedesk@kik-tool.nl of bellen naar 085-782 29 68 van maandag tot en met vrijdag tussen 8:30 – 17:00 uur.