Keimpe Stroop, directeur van gBOU., kwaliteitsborgers voor de bouw: “KiK is een heel goed instrument voor de bouw. Het maakt kwaliteitsborging onder de nieuwe wetgeving doeltreffend en overzichtelijk. Het doet wat het moet doen, is compleet en voegt zich naar de dagelijkse praktijk. Het geeft aannemers de tools in handen die ze nodig hebben onder de Wkb. Daarom zeg ik: bouwers, ga snel met KiK aan de slag. Dan ben je straks, als de nieuwe wet wordt ingevoerd, helemaal klaar voor de nieuwe werkelijkheid.”
“Over KiK is goed nagedacht”
gBOU. draait drie pilots met KiK: 19 Nul-op-de-Meter woningen in Akkrum, 46 huurwoningen in Sneek en een vrijstaande woning elders in Nederland. “Onze bevindingen zijn nu al duidelijk,” zegt Keimpe Stroop. “Over KiK is goed nagedacht. Het zit logisch in elkaar. Je maakt er een uitstekende risicobeoordeling mee en je kunt voor zover ik dat nu kan overzien voldoen aan de verplichtingen die de Wkb stelt. Er zijn nog wel wat gebruikersaspecten die bijgeslepen kunnen worden, maar dat zijn eigenlijk details. Het geheel klopt en sluit precies aan bij de systematiek van BRL5019.”
“Bouwers spelen centrale rol”
“Ik kan KiK op basis van onze pilots dan ook beslist aanbevelen. Aan gecertificeerde kwaliteitsborgers, maar vooral ook aan bouwers. De bouwer speelt onder de Wkb immers een centrale rol. Hij moet zijn eigen kwaliteit overtuigend kunnen bewijzen. En hij is verantwoordelijk en volledig aansprakelijk. Dus heeft hij een systematiek nodig waarmee dat kan volgens de regels van de wet. KiK biedt die systematiek. Ik zou zeggen: bouwers, ga nu snel aan de slag met KiK, want dan kom je goed beslagen ten ijs. En dan loop je in de pas met het instrument dat de 5019-kwaliteitsborgers ongetwijfeld veel gaan gebruiken.”
“Risicobeheersing voor bouwer essentieel”
Keimpe Stroop: “Wellicht dat de consequenties van de Wkb nog niet ten volle zijn doorgedrongen tot de bouwers. Het is niet zo dat de kwaliteitsborger ieder aspect op de bouwplaats komt inspecteren en dan groen licht geeft. De bouwer moet zelf zorgen voor de juiste kwaliteit én die aantoonbaar maken. Kwaliteitsborgers verrichten steekproeven, maar de sleutel tot bouwkwaliteit ligt in handen van de bouwer. Die vervolgens ook de consequenties draagt als er iets nìet in orde zou zijn. Gebruikt de bouwer KiK op de juiste wijze, dan is hij verzekerd van aantoonbaarheid en beheerst hij zijn risico’s. Dat is essentieel.”