Ongewenste kosten voorkomen
“Goed dat we nu oefenen met de Wkb in proefprojecten”, constateert Martien Momberg, “dan komen zaken naar boven. Na de inwerkingtreding van de Wkb is het extra belangrijk om ongewenste kosten voor kwaliteitsborging te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor aanpassingen van het bouwwerk. Bij eventuele veranderingen moet er opnieuw getoetst worden en dat werkt kostenverhogend. Verder werkt een soepele communicatie en het tijdig aanleveren van stukken juist weer positief op de kosten.”
Bij dit project is gebruik gemaakt van de KiK-tool. “De KiK-tool is bij al onze projecten passend, breed inzetbaar en prettig in gebruik. Van industriebouw, (serie)woningbouw en renovaties tot aan bruggen en overige infraprojecten”.
De oplevering van de vier woningen te Nederweert is gepland voor het eerste kwartaal van 2023.
Digitaal documenteren
Dat er veel op bouwers afkomt als het gaat om de Wkb is volgens Roy Seuren van RBW duidelijk. “Wij moeten aantonen dat wij volgens het Bouwbesluit werken en kwaliteit leveren. Dit gebeurt met documenten, certificaten, maar ook met foto’s van specifieke situaties tijdens de bouw. Het is nog wat onwennig en het kost ons veel tijd. Met de KiK-tool en andere apps komen we een heel eind. Ideaal zou zijn wanneer apps als STA-software gekoppeld zijn aan de KiK-tool, zodat we alles informatie bij elkaar hebben (KiK werkt hieraan, red.). Met deze tools kun je onder andere digitaal documenteren en foto’s maken.
Wij hebben ervaren dat door het gewoon te doen, je leert en je het proces van kwaliteitsborging eigen kan maken. Anderzijds wil ik ook benadrukken dat dit niet van het ene op het andere dag gebeurt. Het vraagt enige volharding.”
Communicatie van wezenlijk belang
Nick Strijbos van de gemeente Nederweert noemt communicatie van wezenlijk belang tijdens het Wkb-project. “Dit wordt bij uitstek getest tijdens het project. Omdat de omgevingsvergunning al was verleend en de startdatum van de bouw al bekend was, was er sprake van enige tijdsdruk bij de opstart. Je zou kunnen zeggen dat je dan met een achterstand begint. En dat is merkbaar in de samenwerking en de communicatie gedurende het vervolg van het project. Het is van belang dat er bewustwording komt dat zaken feitelijk en aantoonbaar vastgelegd moeten worden. Dat moet een automatisme worden.”
“We hebben in dit project zoveel mogelijk volgens de regels van de Wkb gewerkt”, stelt Nick Strijbos. “Het project is nu in de afrondende fase. Er zullen nog enkele bouwbezoeken plaatsvinden. Wanneer de bouw gereed is, ontvangen wij het complete as-built dossier. Dit dossier zullen we dan binnen twee weken gaan verwerken, zodat de toekomstige bewoners hun huis kunnen betrekken.
We hebben binnen de gemeente veel opgestoken van dit project. Het helpt ons in de toekomst als het gaat om werken volgens de Wkb.”