Wouter de Vries, hoofdredacteur Aannemer, interviewde Lars Kiebert over hoe KiK de kwaliteit borgt van de kwaliteitsborger. Hij is benieuwd naar de onafhankelijkheid van de kwaliteitsborger en hoe het instrument KiK dit bewaakt.
De kwaliteitsborger: wie borgt de kwaliteit van deze beroepsgroep?
Lars Kiebert, operationeel manager bij Stichting KiK, is verantwoordelijk voor de screening en training van elke nieuwe kwaliteitsborger die gebruik wil maken van Wkb-instrument KiK.
Door Wouter de Vries
Met de inwerkingtreding van de Wkb doet een geheel nieuwe beroepsgroep haar intrede, namelijk die van de kwaliteitsborgers. Grote kans dat je als aannemer in de toekomst met een kwaliteitsborger te maken krijgt. Dan wil je natuurlijk dat deze goed gekwalificeerd is, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Kortom: wie borgt eigenlijk de kwaliteit van de kwaliteitsborger? Wat doet Wkb-instrument KiK? Wat doet de TloKB? En hoe zit het met de onafhankelijkheid van kwaliteitsborgers?
Om een antwoord te krijgen op deze vragen spreekt Aannemer met Lars Kiebert, operationeel manager van Wkb-instrument KiK (KOMO instrument Kwaliteitsborging). Op het moment van schrijven zijn 40 bedrijven met in totaal 350 kwaliteitsborgers aangesloten bij KiK. De stichting heeft de afgelopen jaren een paar honderd proefprojecten gedraaid, en op het moment van schrijven worden de eerste projecten uitgevoerd die formeel onder de Wkb vallen.
Om meteen maar te beginnen: welke eisen stel je aan een kwaliteitsborger?
Lars Kiebert: “Een kwaliteitsborger is eigenlijk altijd een bedrijf. Wij stellen eisen aan het totale proces van kwaliteitsborging, al van de afgifte van de offerte en wat er in de algemene voorwaarden staat. Daarnaast stellen we eisen aan de mensen. Ze moeten kennis hebben van de wetgeving, van de bouw, werkervaring hebben en de juiste opleiding hebben gehad. Als iemand aan al die eisen voldoet, dan moet hij nog een training volgen over gebruik van het instrument. We stellen bovendien eisen aan de producten die ze maken, zoals de risicobeoordeling en het borgingsplan, en we letten er scherp op dat een kwaliteitsborger onafhankelijk is. Pas wanneer een bedrijf aan alle eisen voldoet, melden we die aan bij het wettelijk register van kwaliteitsborgers dat toelatingsorganisatie TloKB beheert.”
Welke eisen stelt de wet aan de onafhankelijkheid van kwaliteitsborgers?
“Als kwaliteitsborger moet je juridisch, financieel en organisatorisch onafhankelijk zijn. Je mag dus geen juridische link hebben met de partijen die de uitvoering doen. Financieel gezien is er natuurlijk sprake van een opdracht die gegeven wordt, maar dat is ook de enige financiële link die is toegestaan. In organisatorisch opzicht mag geen enkele werknemer eerder hebben meegewerkt aan een project waarvoor het bedrijf de kwaliteitsborging doet.”