Conceptueel bouwen
Om het woningtekort te helpen verminderen, is conceptueel bouwen een aanrader. Stroop is er duidelijk over: “Werken met gecertificeerde concepten is vele malen efficiënter, omdat alle onderdelen van zo’n woning al via de certificeringsroute van KOMO op kwaliteit zijn beoordeeld. Dat geldt ook voor gecertificeerde prefab-onderdelen. We hoeven bij een volgend project niet helemaal van vooraf aan het hele kwaliteitsborgingsproces over te doen. Niet alleen maakt dat onze taak als kwaliteitsborger eenvoudiger, het levert direct al een enorme versnelling van het bouwen zelf op. Immers, de technische bouwkwaliteit is al op voorhand gegarandeerd en daarmee ligt de verklaring van de kwaliteitsborger binnen handbereik.”
Met andere woorden: kwaliteitsborging is niet bedoeld als hindernis, maar wordt juist ingezet om het bouwproces zo soepel mogelijk naar een goed eindproduct te begeleiden.
Flinke vertragingen
Stroop maakt daarbij een belangrijke kanttekening: “Voor tussentijdse planwijzigingen moeten we waken, want die kunnen voor flinke vertragingen zorgen omdat daardoor het borgingstraject opnieuw moet worden doorlopen.” Te denken valt aan aannemers die met andere dan de afgesproken materialen willen gaan werken of opdrachtgevers die halverwege het bouwproces aanpassingen in de plattegrond willen laten doorvoeren. Daarbij ligt het accent op de technische bouwkwaliteit. Esthetische discussies horen niet thuis bij de kwaliteitsborger.