Servicedesk

De servicedesk helpt jou bij specifieke vragen over het gebruik van de KiK-tool. Je kunt jouw vraag stellen via servicedesk@kik-tool.nl of bellen naar 085-782 29 68 van maandag tot en met vrijdag tussen 8:30 – 17:00 uur.

Menu

Bylaer in de aanloop naar Wkb: ‘aannemers willen oefenen’

Terug naar Nieuws
12-06-2023

Het advies- en tekenburo Bylaer is sinds medio 2022 KiK-kwaliteitsborger. We zijn benieuwd naar het reilen en zeilen van de organisatie en gingen te raden bij Arjan Kleijer, eigenaar.

Nu de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) in het zicht is, is oefeningen in projecten van groot belang. Hoe raakt Bylaer betrokken raakt bij Wkb-projecten? Een bevlogen Arjan Kleijer vertelt: “Wij zetten ons actief in om aannemers te informeren over de Wkb. Zo sturen we maandelijks een mail naar aannemers in de regio en organiseren we informatiebijeenkomsten. Ook geven we trainingen en cursussen bij aannemers zoals Heijmans, Heembouw, De Vries en Verburg en Acoma dak- en wandbeplating. En bij raadsleden van gemeentes geven we presentaties.”

Arjan Kleijer, Bylaer

“Je ziet dat aannemers willen oefenen met de Wkb. Zij komen dan met de vraag om samen een Wkb-project te starten. Sinds onze KiK-licentie werken we als kwaliteitsborger in zeven projecten.”

Drie projecten in het kort

Vrijstaande woning Scherpenzeel

In Scherpenzeel aan Oosteinde 44 werkt Bylaer samen met Bouwbedrijf Van Middendorp BV aan een vrijstaande woning met kelder. De aannemer heeft hen benaderd voor het kwaliteitsborgingsproces. Arjan Kleijer vertelt zijn ervaring met dit project: “We hebben inmiddels een eerste keuring gedaan tijdens de bouw. Het leuke is dat zowel de aannemer als architect heel leergierig zijn. De omgevingsdienst kijkt ook met ons mee. Dat tilt ons samen naar een hoger niveau. Opmerkelijk is dat de kelderleverancier heel geïnteresseerd is in het proces van kwaliteitsborging. Hij stelde vragen als: Wat moet ik controleren? Hoe moet ik aanleveren?
Wij zijn gewend om leveranciers naar certificaten te vragen om te weten hoe het product en/of het proces presteert in het bouwwerk. Het gaat immers op de kwaliteit van het product, proces én de werkwijze op de bouw. Wij streven ernaar om elke een tot twee weken contact te hebben met aannemer. Ook in de aanloop hadden we veelvuldig contact. De STIPP-subsidie is aangevraagd voor dit project!

In het geheel genomen zien we dat alle partijen wat opsteken van het proces.”

144 huurappartementen, Campus Midden, Lelystad

Het project Hooghe Bomen (Campus Midden) in Lelystad omvat 303 huurappartementen. Een drietal aannemers bouwt de huurappartementen, verdeeld over 7 woongebouwen, voor diverse doelgroepen. De gebouwen liggen in een mooi, groen woongebied.

 

Bylaer maakte de gecertificeerde aanvraag omgevingsvergunning voor 144 van deze appartementen. We hebben het hier dus niet over een Wkb-project. Arjan Kleijer: “Het gaat om de woongebouwen Wijdenburg, Espelbach en Uchtman. De gecertificeerde aanvraag omgevingsvergunning hebben we opgesteld conform de BRL 5019. Daarnaast leverden wij een uitgebreide rapportage bouwbesluittoets.” Omdat het hier eigenlijk gaat om de ‘ouderwetse’ manier van bouwen (geen Wkb, red.) maakt Bylaer geen risicoanalyse en borgingsplan. Door een gecertificeerde aanvraag omgevingsvergunning te doen verleent de gemeente legeskorting. Dit geeft een aanzienlijke kostenreducering. Bouwbedrijf Ter Steege Bouw Vastgoed uit Apeldoorn gaat dit project realiseren.

Vrijstaande woning Arnhem

Volgens de regels van de Wkb verrichtte Bylaer de bouwplaatskeuring van een vrijstaande woning van 220 m2 aan de Eka Thoden van Velzenstraat in Arnhem. Dat gebeurde samen met de aannemer, Bouwbedrijf van den Broek. “Ook hier werden wij benaderd door de aannemer”, aldus Arjan Kleijer. “We hebben inmiddels een tweetal keuringen gedaan tijdens de bouw. Het leuke is dat ook hier zowel de aannemer als architect heel leergierig zijn. Net als bij enkele andere projecten kijkt de omgevingsdienst met ons mee. De aannemer is druk bezig om zijn organisatie en processen op de Wkb in te richten.”

 

Aan de weg timmeren

Bylaer is een relatief klein bedrijf bestaande uit 5 medewerkers. Maar aspiraties genoeg volgens Arjan Kleijer: “We willen groeien! We timmeren behoorlijk aan de weg en hopen daarmee ons bedrijf te kunnen uitbreiden.”

Op onze vraag of hij nog tips heeft, antwoord hij: “Begin liever vandaag dan morgen met een proefproject. Het kost veel tijd en organisatie. Het interne proces bij de aannemer moet anders worden ingericht. We hebben nog tot 1 januari 2024 om te oefenen, dus het is kort dag. Als je nog geen proefproject hebt gedaan, dan loop je eigenlijk achter de feiten aan.”


Servicedesk

De servicedesk helpt jou bij specifieke vragen over het gebruik van de KiK-tool. Je kunt jouw vraag stellen via servicedesk@kik-tool.nl of bellen naar 085-782 29 68 van maandag tot en met vrijdag tussen 8:30 – 17:00 uur.