Servicedesk

De servicedesk helpt jou bij specifieke vragen over het gebruik van de KiK-tool. Je kunt jouw vraag stellen via servicedesk@kik-tool.nl of bellen naar 085-782 29 68 van maandag tot en met vrijdag tussen 8:30 – 17:00 uur.

Menu

Bouwbelang: KOMO-instrument Kwaliteitsborging klaar voor 2021

Terug naar Nieuws
25-09-2019

Het KOMO instrument Kwaliteitsborging (KiK) is klaar voor 2021. Het zal straks een toegelaten instrument zijn in het kader van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. De Wkb wordt per 1 januari van 2021 van kracht. Aanpassen aan de nieuwe regelgeving gaat niet vanzelf. Dat schrijft het vaktijdschrift Bouwbelang.

Het KOMO instrument Kwaliteitsborging (KiK) is klaar voor 2021. Het zal straks een toegelaten instrument zijn in het kader van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. De Wkb wordt per 1 januari van 2021 van kracht. Aanpassen aan de nieuwe regelgeving gaat niet vanzelf. Start daarom nu uw voorbereidingen als u als professionele partij actief bent in bouw of infra. Dat schrijft het vaktijdschrift Bouwbelang, een uitgave van Aannemersfederatie Nederland Bouw en Infra.

Instrument wettelijk verplicht

Bouwbelang onderstreept nog eens wat niet algemeen bekend lijkt te zijn: vanaf 1 januari 2021 is het wettelijk verplicht om te werken met een toegelaten kwaliteitsborger. En die moet, eveneens wettelijk verplicht, gebruik maken van een toegelaten kwaliteitsborgingsinstrument (systeem) in het kader van de Wkb. Althans, voor bouwwerken die vallen onder Gevolgklasse 1. In een later stadium kan deze dubbele wettelijke verplichting ook voor de Gevolgklassen 2 en 3 gaan gelden.

Hoe ver bent u? Start nu!

‘Hoe ver bent u?’, vraagt Bouwbelang haar lezers. En laat daar de raadgeving op volgen: ‘Start nu!’ Want: ‘wennen aan het nieuwe kwaliteitsborgingssysteem onder de Wkb gaat niet vanzelf’. Bouwbelang signaleert dat KOMO, samen met andere beeldbepalende partijen, daarom de KiKCampus heeft opgericht. KiKCampus helpt ontwikkelaars/opdrachtgevers, architecten, voorschrijvers, bouwers, kwaliteits­borgers en bevoegd gezag bij de implementatie van Wkb-conform werken.

Bouwbedrijf? Sneller en beter

Met ondersteuning van de KiKCampus bereidt u zich optimaal voor op het nieuwe bouwstelsel. Door technisch-inhoudelijke en organisatorische ondersteuning neemt u, zeker ook als bouwbedrijf in bouw en infra, een efficiënte aanloop naar 2021. Bij de KiKCampus kunt u rekenen op heldere informatie, daadwerkelijke begeleiding en doelgerichte training. ‘Resultaat,’ zo zegt Bouwbelang, ‘u werkt sneller overeenkomstig de nieuwe regelgeving’. Wij kunnen daar nog aan toevoegen: en beter. Want na 1 januari 2021 kunt u veel geld besparen.

KiK: hét Wkb-instrument

KiKCampus bereidt u voor op het werken met KiK, hét generieke Wkb-instrument voor alle soorten bouwwerken en alle wettelijke gevolgklassen. KiK werd mee-ontwikkeld door 30 (branche)organisaties in en rond bouw & infra. KiK wordt ook ondersteund door een brede coalitie, waaronder AFNL en het Verbond van Verzekeraars. Dat maakt KiK van KOMO het breedst gedragen Wkb-kwaliteits­borgingsinstrument in de bouwkolom – en dus een voor de hand liggende keuze.


Servicedesk

De servicedesk helpt jou bij specifieke vragen over het gebruik van de KiK-tool. Je kunt jouw vraag stellen via servicedesk@kik-tool.nl of bellen naar 085-782 29 68 van maandag tot en met vrijdag tussen 8:30 – 17:00 uur.