Servicedesk

De servicedesk helpt jou bij specifieke vragen over het gebruik van de KiK-tool. Je kunt jouw vraag stellen via servicedesk@kik-tool.nl of bellen naar 085-782 29 68 van maandag tot en met vrijdag tussen 8:30 – 17:00 uur.

Menu

Video: KiK-kwaliteitsborger TÜV oefent in Wkb-verbouwproject

Terug naar Nieuws
22-06-2021

KiK-kwaliteitsborger TÜV Nederland voert voor de eerste keer een Wkb-proefproject uit van een verbouwing. En dat werd meteen vastgelegd in een video van Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). De gemeente Landerd, een kleine aannemer, kwaliteitsborger TÜV Nederland én de enthousiaste eigenaresse van de woning zetten gezamenlijk de schouders onder dit proefproject. Het verbouwproject maakt onderdeel uit van het Ambassadeursnetwerk Landerd/Uden en kan rekenen op subsidie vanuit BZK voor proefprojecten.

Weinig Wkb-proefprojecten van verbouwingen

Het is opmerkelijk dat er zo weinig verbouwingen als proefproject worden gestart. We vroegen Harold Verkuijlen, coördinator Bouwkwaliteit bij TÜV naar het waarom. “Bij verbouwingen is vaak sprake van kleine aannemers en ZZP’ers. Zij hebben zich over het algemeen minder verdiept in de ins en outs van de Wkb. Letterlijk hebben zij hun handen al vol aan gecombineerde werkzaamheden als aannemer, uitvoerder, werkvoorbereider, timmerman en metselaar. Dan zijn de verplichtingen vanuit de Wkb zoals het vastleggen van de geleverde kwaliteit extra activiteiten waar ze niet op zitten te wachten.”

Helpende hand

In dit project biedt opdrachtgever en eigenaresse van de woning, Monique van den Oever, haar hulp aan en neemt de camera ter hand om zo de bewijsvoering voor de aannemer te ondersteunen. Zij onderstreept het belang van oefenen juist voor kleine aannemers en wilde daarom graag haar bijdrage leveren. Volgens haar zullen grote bouwbedrijven minder tegen deze problematiek aanlopen.

Verschil met originele tekeningen

“Waar je met een verbouwproject ook mee te maken kan krijgen,” zegt Harold Verkuijlen, “is dat de situatie die je tijdens de verbouwing aantreft, kan afwijken van de bestektekeningen die in het verleden zijn gemaakt. Als zulke afwijkingen tijdens de bouw worden gesignaleerd, dan betekent dat dat er nieuwe tekeningen moeten worden gemaakt én moeten worden beoordeeld door de kwaliteitsborger. Dat is kostenverhogend.”

Meer informatie over de Wkb, proefprojecten en Ambassadeursnetwerken vindt u op de iBK-website en op de KiKCampus-webite.

Bekijk hieronder de video van het verbouwproject in de gemeente Landerd.


Servicedesk

De servicedesk helpt jou bij specifieke vragen over het gebruik van de KiK-tool. Je kunt jouw vraag stellen via servicedesk@kik-tool.nl of bellen naar 085-782 29 68 van maandag tot en met vrijdag tussen 8:30 – 17:00 uur.