Servicedesk

De servicedesk helpt jou bij specifieke vragen over het gebruik van de KiK-tool. Je kunt jouw vraag stellen via servicedesk@kik-tool.nl of bellen naar 085-782 29 68 van maandag tot en met vrijdag tussen 8:30 – 17:00 uur.

Menu

Ontmoet nieuwe externe KiK-specialist BVAN

Terug naar Nieuws
30-08-2023

KiK heeft een nieuw type licentienemer: de externe specialist. De KiK-kwaliteitsborger kan de externe specialist inschakelen voor specifieke borgingswerkzaamheden zoals constructie of brandveiligheid.

Waaraan voldoet de externe specialist?

Wil je als externe specialist een KiK-licentie krijgen, dan moet je in het bezit zijn van specifieke deelcertificaten van de BRL 5019. In opdracht van een KiK-kwaliteitsborger kan je kwaliteitsborging uitvoeren voor de gevolgklassen en scope waarvoor je bent toegelaten om met KiK te werken. Je bent ook verplicht de KiK-training te volgen. Een uitzondering daarop is de toezichthouder omdat deze geen risicoanalyse en borgingsplan hoeft te maken. Uiteraard werk je met de gratis KiK-tool. Tot aan de invoering van de Wkb gelden voor jou de spelregels proefprojecten Wkb.

Externe specialist BVAN

De nieuwste gecertificeerde externe KiK-specialist is BVAN. We zijn benieuwd naar deze externe specialist en daarom bellen we met Peter Paul Luiken, eigenaar BVAN.

Peter Paul Luiken
Eigenaar BVAN
Peter Paul Luiken en Lars Kiebert (KiK)

Vertel eens wat meer over jullie adviesbureau.
“BVAN is een onafhankelijke expert op het gebied van brandveiligheid. We streven ernaar om Nederland elke dag een stukje brandveiliger te maken samen met onze opdrachtgevers. We denken  mee, geven advies en ontzorgen en komen met de juiste oplossing voor het vraagstuk van onze opdrachtgever.”

Kun je aangeven welke deelcertificaten van de BRL 5019 BVAN heeft verworven?
“Onze deelcertificaten betreffen Deel 00 Algemeen en Deel 12 Planbeoordeling – Brandveiligheid.”

En voor welke gevolgklassen kunnen jullie worden ingezet?
“Wij kunnen worden ingezet voor de gevolgklassen 1 en 2.”

Peter Paul Luiken, BVAN
Peter Paul Luiken, eigenaar van BVAN

Wat bewoog jullie om externe specialist van KiK te worden?
“Uiteraard is de aanleiding dat de Wkb ingaat per 1 januari 2024 voor gevolgklasse 1. Wij verwachten dat de vraag vanuit de markt voor externe specialisten die kennis hebben brandveiligheid zal toenemen. Via onze contacten met Arjan Kleijer van Bylaer advies- en tekenburo, en Raymond von den Benken raakten we geïnteresseerd in KiK. We kozen ervoor om ons te certificeren met de BRL 5019, scope 12 brandveiligheid en de KiK-licentie te bemachtigen.”

Jullie kunnen dus worden ingezet door de KiK-kwaliteitsborger. Hebben jullie al contacten met enkele van hen? Zijn jullie bekend bij hen?
“Naast onze samenwerking met Bylaer advies- en tekenburo zoeken we naar nieuwe mogelijkheden. We benaderen kwaliteitsborgers die de scope brandveiligheid niet in hun pakket hebben. Daarin kunnen wij dan voorzien.”

Wat is de eerstvolgende klus voor jullie als externe KiK-specialist?
“Op dit moment staat er nog niks gepland. Iedereen die met ons een proefproject wil starten is uitgenodigd om ons te benaderen.”


Servicedesk

De servicedesk helpt jou bij specifieke vragen over het gebruik van de KiK-tool. Je kunt jouw vraag stellen via servicedesk@kik-tool.nl of bellen naar 085-782 29 68 van maandag tot en met vrijdag tussen 8:30 – 17:00 uur.