Servicedesk

De servicedesk helpt jou bij specifieke vragen over het gebruik van de KiK-tool. Je kunt jouw vraag stellen via servicedesk@kik-tool.nl of bellen naar 085-782 29 68 van maandag tot en met vrijdag tussen 8:30 – 17:00 uur.

Menu

Maak kennis met nieuwe KiK-kwaliteitsborger W2N Borging B.V.

Terug naar Nieuws
05-02-2024

In deze rubriek laten wij u kennismaken met de nieuwste loot aan de KiK-boom. Deze keer kwaliteitsborger W2N Borging B.V. Een intensieve voorbereiding ging vooraf aan de toelating. Des te meer reden om stil te staan bij dit heuglijke moment. De KiK-kwaliteitsborger kan nu als toegelaten kwaliteitsborger onder de Wkb (Wet kwaliteitsborging voor het bouwen) aan het werk. KiK en KiK-kwaliteitsborgers samen klaar voor de Wkb!

Enkele vragen aan de nieuw toegelaten KiK-kwaliteitsborger

Aan het woord is Freerk Wiersum mede-eigenaar en bouwfysicaspecialist bij W2N Borging B.V.

Wat zijn in het kort de kernactiviteiten van W2N Borging B.V.?
“W2N Borging is kwaliteitsborger met kennis en ervaring. Wij zijn ontstaat uit W2N Engineers een organisatie die al meer dan 25 jaar bestaat met brede expertise op het gebied van constructies, bouwen en bouwfysica. Het team van W2N Borging B.V. is samengesteld uit medewerkers die jarenlange relevante ervaring hebben met aan de Wkb-gerelateerde deskundigheid zoals constructieve veiligheid, installaties en bouwfysica. Dat komt goed van pas in hun werk als kwaliteitsborger.”

Hoe verliep de aanloop naar de toelating en wat moesten jullie daarvoor doen?
“We zijn een jaar geleden gestart met schrijven en vastleggen van alle procedures. Daarnaast draaiden we als expert mee in proefprojecten. Diverse medewerkers hebben dus ervaring met de Wkb. We hebben onze werkwijze gelijkgetrokken met die van ons ingenieursbureau W2N, zodat wij uniform werken en informatie gemakkelijk uitwisselbaar is in het kader van de Wkb. Inmiddels zijn we helemaal klaar om te starten als kwaliteitsborger.”

Uitreiking gevelbord
Uitreiking gevelbord met v.l.n.r. Freerk Wiersum (W2N) en Lars Kiebert (KiK)

Waarom kozen jullie voor KiK als kwaliteitsborgingsinstrument?
“We hebben ook andere instrumenten onder de loep genomen. Van anderen hoorden we dat KIK breed inzetbaar is. Dat past goed bij onze werkzaamheden. We willen als kwaliteitsborger uiteindelijk alle typen bouwprojecten kunnen toetsen. De KiK-tool is hier uitermate geschikt voor. Niet alleen voor woningbouw maar ook in de toekomst voor grotere projecten en andere gevolgklassen dan 1. Het instrument is gebruiksvriendelijk en werkt vrij vlot. Ons werk omvat heel wisselende projecten, soms een individuele woning, een andere keer 20 woningen of een bedrijfscomplex. Met de KIK-tool denken we al deze projecten in de toekomst goed te kunnen toetsten en de kwaliteit te kunnen waarborgen.”

 

Ervaren medewerkers
Brede expertise
Op de bouw

Nu jullie zijn toegelaten als KiK-kwaliteitsborger, wat is het eerste project waarin jullie KiK gaan toepassen?
“We starten binnenkort met een bedrijfsloods met aanpalend klein kantoor. Hierbij gaan we KiK en de KiK-tool inzetten. Het project is dicht bij ons kantoor zodat het, zeker in de beginfase, gemakkelijk is om op locatie te gaan kijken. Wellicht gaan we wat vaker dan nodig, om nog meer kennis en ervaring op te doen.”

Wat zijn jullie grootste aspiraties op het gebied van kwaliteitsborging?
“Wij willen een grote speler in het Noorden van het land zijn/worden. Zeker met de kennis en kunde van bijna 30 jaar ervaring in de ingenieursbranche én gemiddeld 3.000 projecten per jaar. Wij kunnen deze ervaring en kennis breed inzetten voor kwaliteitsborging. Onze aanpak kenmerkt zich dat we niet louter kijken of het ‘vinkje goed staat’; we denken in het gehele kwaliteitsborgingsproces mee. Ons doel is om de kwaliteit van een bouwproject naar een hoger niveau te tillen.”


Servicedesk

De servicedesk helpt jou bij specifieke vragen over het gebruik van de KiK-tool. Je kunt jouw vraag stellen via servicedesk@kik-tool.nl of bellen naar 085-782 29 68 van maandag tot en met vrijdag tussen 8:30 – 17:00 uur.