Servicedesk

De servicedesk helpt jou bij specifieke vragen over het gebruik van de KiK-tool. Je kunt jouw vraag stellen via servicedesk@kik-tool.nl of bellen naar 085-782 29 68 van maandag tot en met vrijdag tussen 8:30 – 17:00 uur.

Menu

Maak kennis met nieuwe KiK-kwaliteitsborger Holland Bouwregie

Terug naar Nieuws
23-05-2023

In deze rubriek laten wij u kennismaken met de nieuwste loot aan de KiK-boom. Deze keer kwaliteitsborger Holland Bouwregie. Een intensieve voorbereiding ging vooraf aan de toelating. Des te meer reden om stil te staan bij dit heuglijke moment. De KiK-kwaliteitsborger kan vanaf het moment dat hij een KiK-licentie heeft, proefprojecten Wkb (Wet kwaliteitsborging voor het bouwen) starten.

KiK en KiK-kwaliteitsborgers samen op weg naar de Wkb!

Enkele vragen aan de nieuw toegelaten KiK-kwaliteitsborger

Aan het woord is Rob Basjes, eigenaar van Holland Bouwregie.

Wat zijn in het kort de kernactiviteiten van Holland Bouwregie?
“Tussen de wirwar van wettelijke regels en alle keuzes die gemaakt kunnen worden in de bouw zijn wij de spin in het web. Wij helpen opdrachtgevers bijvoorbeeld bij het vergunningstraject of wij begeleiden het hele bouwproces. Onze expertise is dan ook bouwregie, bouwtekening & ontwerp, bouwkosten deskundigheid, bouwvergunning, constructieve berekening, ondersteuning & begeleiding én de Wkb.”

KiK-kwaliteitsborger
Rob Basjes (li) ontvangt KiK-gevelbord van Lars Kiebert

Hoe verliep de aanloop naar de toelating en wat moesten jullie daarvoor doen?
“Om in het bezit te komen van het certificaat op basis van de BRL 5019, nodig voor de KiK-licentie, moesten we goed kijken naar onze interne bedrijfsvoering. Zo hebben we een handboek opgesteld met spelregels hoe je in het bouwproces met elkaar werkt. Dat gaat ver, zelfs tot een mappenstructuur van het digitale archief. Gelukkig kregen we de hulp van Raymond von den Benken in dit hele proces. Het lijkt allemaal een ‘papieren tijger’, zeker als je weet dat we een kleine organisatie zijn. Maar je weet waar je het voor doet!”

Waarom koos Holland Bouwregie voor KiK als kwaliteitsborgingsinstrument?
“Ik weet het eigenlijk niet zo goed meer. Volgens mij was ik eens bij een presentatie waar ook KiK werd benoemd. Dat sprak ons toen aan en daar zijn we verder mee gegaan. We hebben contact gelegd met Lars Kiebert, operationeel manager KiK, en hebben de training gedaan. Zo zijn we er eigenlijk ingerold.”

Nu jullie zijn toegelaten als KiK-kwaliteitsborger, wat is het eerste project waarin jullie KiK gaan toepassen?
“We hebben gekozen voor de uitbreiding van een huis met een extra verdieping, dus gevolgklasse 1. Momenteel verkeert het project in de startfase. Inmiddels hebben we de STIPP-bijdrage aangevraagd. Het project is een relatief eenvoudig werk en daarom heel geschikt om mee te starten. We gaan samen met alle partijen leren om te bouwen volgens de Wkb.”

Wat zijn jullie grootste aspiraties op het gebied van kwaliteitsborging?
“Wij zijn vooral regionaal georiënteerd en werken veel samen met aannemers in de omgeving. Zij zien de Wkb als een belasting. Ons doel is hen te helpen in het bouwproces en te adviseren over de Wkb. Daartoe zullen we ook presentaties geven met als gewenst effect dat we gevraagd worden als kwaliteitsborger in bouwprojecten.”


Servicedesk

De servicedesk helpt jou bij specifieke vragen over het gebruik van de KiK-tool. Je kunt jouw vraag stellen via servicedesk@kik-tool.nl of bellen naar 085-782 29 68 van maandag tot en met vrijdag tussen 8:30 – 17:00 uur.